Czas na mleko

Mleko owsiane online

Czas na mleko

Co zamiast mleka?

Obecnie wiele osób nie toleruje mleka krowiego. Jest to często osobisty wybór lub też zdrowotna predyspozycja. Czego zatem używać zamiast mleka krowiego? Jest na ten temat kilka opinii. Produkty zastępcze nie są wprawdzie tym samym co mleko, ale mogą z powodzeniem być używane do placków, płatków, koktajli lub też po prostu do picia. Czego zatem używać zamiast mleka? Oto kilka propozycji:

Mleka roślinne

Mleko owsiane to biały napój z owsa, który można znaleźć w sklepie na stoisku ze zdrową żywnością. Produkt ten dobrze sprawdza się jako baza do koktajli wegetariańskich oraz do potraw takich jak placki, naleśniki czy też dodatek do kawy. Mleko owsiane smakuje dobrze również jako napój chłodzący.  Mleko owsiane możemy zakupić w sklepie lub też wykonać je własnoręcznie w domu. Aby to zrobić wystarczy rozdrobnić płatki owsiane w malakserze i zalać je wodą. Po kilku godzinach odciskamy płyn, który jest gotowym mlekiem. Można je przechowywać w lodówce przez około 3 dni.

Mleko migdałowe. Mleko to powstaje w podobny sposób do swojego poprzednika i powstaje z migdałów. W sklepie możemy dostać wersję słodzoną lub bez cukru. Napój ten również wykorzystujemy do koktajli, deserów lub do owsianki. Można je również wykonać w warunkach domowych miksując wcześniej namoczone na noc migdały z woda i odciskają je przez sito. Mleko migdałowe ma sporo wartości odżywczych i ciekawie smakuje.

Mleko sojowe. Jest to najpopularniejsze z roślinnych rodzajów mleka. Mleko sojowe można zakupić niemal w każdym sklepie. Soja pomimo swoje kontrowersji, ma sporo składników odżywczych oraz białka. Sojowe mleko wykorzystujemy do deserów, płatków, placków czy tez do kawy lub herbaty. Dobrze smakuje tez jako dodatek do ciasteczek. Jest źródłem witamin A D E K i C oraz wielu innych składników.

Mleko ryżowe. Napój ten zawiera sporo magnezu, błonnika oraz witaminy E. Występuje w nim też sporo cukru, ale nie jest to laktoza. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do koktajli, deserów lub ciast i placków. Mleko ryżowe jest popularne wśród wegan jak również osoby z uczuleniem na laktozę.

Które mleko roślinne najlepsze?

Nie jest to oczywiste. Każdy z tych napojów posiada wady i zalety. Z pewnością zależy to od upodobań smakowych jak i osobistych predyspozycji. Mleka roślinne zawierają sporo białka więc każde z nich może nam w pewien sposób zastąpić prawdziwe mleko. Mleka orzechowe np. z nerkowców lub orzechów laskowych są bardzo wartościowe i cieszą się świetną opinią. Największą niewiadomą jest mleko sojowe, które posiada sporo odbiegających od siebie opinii. Jakie zatem mleko roślinne wybrać? Może po prostu takie, które smakuje nam najlepiej.