Czas na mleko

Mleko owsiane online

Czas na mleko

Mleko owsiane – alternatywa dla mleka zwierzęcego

Mleka roślinne wzbudzają wiele kontrowersji. Są dużo droższe niż zwykłe mleko zwierzęce, ale przede wszystkim przeciwnicy pytają, czy np. mleko owsiane to naprawdę mleko? Faktem jest, że mleko owsiane jak i inne mleka roślinne są bogate w błonnik, kwas foliowy, witaminy, ale również mogą być spożywane przez alergików i osoby z zaburzeniami trawienia.

Zatem poznajmy sekret mleka roślinnego.

Mleko owsiane – alternatywa dla alergików?

Coraz więcej osób odkrywa u siebie alergie pokarmowe, w tym szczególnie nietolerancję laktozy. Spożywanie produktów z laktozą wywołuje biegunki, wzdęcia czy uczucie pełności. Najprostszym sposobem na komfort trawienny jest organicznie lub też wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego zawierającego laktozę. Ale co zrobić, jeśli jesteśmy miłośnikami mleka i nie umiemy rozpocząć dnia bez pysznej filiżanki kawy z mlekiem? Na szczęście na rynku pojawiły się produkty takie jak mleko owsiane, które nie zawiera laktozy.

Warto wyjaśnić, że zgodnie z prawem mleko owsiane nie jest mlekiem i nie powinno się tak o nim mówić. Mleko owsiane jest potoczną nazwą napoju roślinnego na bazie owsa. I dotyczy to nie tylko mleka owsianego, ale również mleka kokosowego czy sojowego.

Mleko owsiane – właściwości

Mleko owsiane zawiera bardzo dużo cennych składników. Przeprowadzono badania i wyodrębniono 15 witamin i 10 minerałów, które występują naturalne w mleku owsianym. Ale mleko owsiane jest głownie cenione za:

  • Witaminę A (dwa razy więcej niż w mleku krowim)
  • Witaminę E
  • Witaminy z grupy B
  • Błonnik pokarmowy
  • Wapń (około 36% więcej niż w szklance zwykłego mleka)
  • Żelazo
  • Mangan
  • i wiele wiele innych.

Jakie są właściwości mleka owsianego? Mleko owsiane przyczynia się do zapobiegania chorób cywilizacyjnych takich jak miażdżyca czy cukrzyca, a nawet chorób jelit. Mleko owsiane wzmacnia również odporność i usprawnia perystaltykę jelit, a także procesy trawienne. W tym przypadku największe znaczenie ma błonnik, który jest obecnym w mleku owsianym.

Inne właściwości to:

  • podnoszenie sprawności umysłowej i poprawienie samopoczucia (obecność witamin z grupy B)
  • właściwości antybakteryjne
  • obniżanie cholesterolu
  • hamowanie rozwoju komórek nowotworowych (zawartość fitochemikaliów i antyoksydantów)
  • zapobieganie anemii.

Warto dodać, że mleko owsiane nie jest wskazane dla osób z nietolerancją glutenu, chorujące na celiakię ze względu na obecność aveniny – substancji podobnej do glutenu.

Mleko owsiane – zastosowanie

Pierwsze spotkanie z mlekiem owsianym to fala porównań do mleka krowiego. Mleko owsiane jest rzadsze niż mleko krowie i smakuje po prostu inaczej. Wielu osobom mleko owsiane może wydawać się zbyt mdłe, dlatego warto do niego dodać suszone daktyle czy cukier kokosowy.

Ze względu na swoją konsystencję mleko owsiane nie jest polecane do wypieków, ale z kolei świetnie sprawdza się jako składnik napojów. Mleko owsiane idealnie pasuje do koktajli, musli czy kawy zbożowej.

Wykorzystanie mleka owsianego w naszej kuchni zależy tylko od naszej wyobraźni. Zachęcamy do eksperymentów.